Jak vyzrát na „topnutí“?

16.9.2016, 09:14

Topinka, topanec anebo třeba pohlavek. Každý, kdo někdy golf hrál, dobře ví, o čem je řeč. Co ale způsobuje ránu, jenž letí při zemi a neskončí dále než pár metrů od místa odpalu?

Vlastně to není žádné tajemství. Spodní hrana hole prostě zasáhne míček v jeho horní třetině. Nebo zkrátka nahoře. A proto top. Výsledkem je tak kupříkladu rána driverem, která skončí dřív, než stačíte vytočit boky.

Jak tedy zabránit tomu, aby se vaše hůl takto nevhodně chovala?

Příčin topnutého úderu může být hned několik. Tou nejčastější je, že se při kontaktu hole s míčkem nadzvednete. Podíváte se za míčkem ještě dřív, než k tomu dojde a tak mírně zvednete nejen tělo ale i hůl. Ta pak trefí míček svou spodní částí. A pohlavek je na světě.

Jak zvedání předejít? Sledujte místo ležícího míčku do té doby, než se v prošvihu nedostane pravé rameno pod úroveň brady. Klíčové je vydržet nějaký čas v pozici nad míčkem.

Mezi další příčiny patří zhoupnutí nebo narovnání těla při nápřahu. Měli byste se tedy v rámci tréninku zaměřit na to, jak se udržet v rotaci a vyvarovat se pohybu nahoru nebo dolu.

Pokud se vám však topance daří především při hře s fairwayovým dřevem, příčinou může být i to, že máte míček umístěn příliš blízko k zadní noze. Hráči odpalující napravo by měli mít míček položen naproti levé patě, leváci zase naproti té pravé.

Zpět na blog
Scroll To Top