Jak hrát vodní překážky?

24.9.2016, 09:10

Vodní překážky dělají z každého golfového hřiště originál. Bez nich byste neměli co zdolávat. Ačkoliv se jich někteří golfisté děsí, pokořit vodní překážky není zas taková věda. Vyžaduje to jen trénink a znalosti pravidel.

Příčné a podélné vodní překážky
Příčné vodní překážky jsou označeny žlutými kolíky. Ty podélné, které jsou podél fairwaye zase kolíky červenými. Na některých hřištích můžete najít vodu označenou červenými nebo žlutými čarami. Tomu byste měli dávat pozornost, neboť se dle pravidel považují za vodu i místa, kde vlastně vůbec žádná není.

Jestliže najdete svůj balón uvnitř vodní překážky, lze si zvolit dvě možnosti, jak situaci vyřešit. Buď si připočítáte jednu trestnou ránu a budete hrát z místa, kde došlo k trefení vody anebo můžete pokračovat přímo z ní.

Zdali si vyberete první variantu, je nutné, abyste spustili míček za vodní překážkou tak, aby ležel na spojnici mezi místem, kde překročil hranici překážky a jamkou. Jestli je překážka vyznačená červeně, můžete svůj míč položit ve vzdálenosti dvou holí od místa, kde hranici překročil. Nikdy nesmíte spustit svůj míč tak, aby byl blíže k jamce.

Myslete na to, že při hře z vodní překážky nesmíte založit hůl za míček. Nesmíte se také dotýkat půdy, vody nebo dalších překážek. V této situaci není povoleno ani přemisťovat různé přírodní závady. Výjimkou jsou pak pohyblivé závady nepřírodního charakteru, jako jsou například krabičky od cigaret nebo kelímky. Pokud se při jejich odstraňování míč pohne, není to trestné.

Měli byste mít na paměti i to, že míč leží ve vodní překážce i v situaci, kdy se pouze dotýká její hranice. Jestliže míč utopíte, vyndejte si nový a pokračujte od vodní překážky. Pokud je míč prohlášen za ztracený, hrajte ze stejného místa, ze kterého došlo ke ztrátě. Bohužel, ve vodních překážkách není umožněno prohlásit míček za nehratelný. V každém případe ho tak budete muset hrát, buď tak jak leží, nebo s připočtením jedné trestné rány.

Zpět na blog
Scroll To Top